Sådan vælger du guitar

oprettet under Guitar

Sådan vælger du guitar

Start det rigtige sted

Er du absolut nybegynder, er der to ting, du skal tage højde for, når du går på jagt efter en guitar: budget og spilbarhed. Gid det var sådan, at talentet fulgte med guitaren. Så kunne du bare købe dit idols signaturguitar til over 20.000 kroner og spille som en drøm. Har du styrtende mange penge, kan du jo købe lige, hvad du vil, men det er ikke afgørende for, om du bliver en dygtig guitarist. Alting har sin begyndelse, og du vil for langt færre penge få større glæde af en begynderguitar.

https://www.guitar-muse.com/wp-content/uploads/2011/03/jimi-henrix-flying-v-guitar.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Du behøver ikke starte med en Jimi Hendrix-elguitar for at komme til at spille den type guitarmusik, du kan lide.

Der findes børnestørrelser

Du skal naturligvis heller ikke bare gå efter den billigste guitar og stille dig tilfreds med noget fra de store supermarkeder. Forhør dig om erfaringer hos venner og familie og få herefter anbefalinger fra fagfolk på nettet eller i musikbutikken. Nogle guitarmærker og modeller egner sig nemlig bedre til nybegyndere end andre. Er guitaren til et barn, er det fx vigtigt, at guitarens størrelse matcher barnets. Børnestørrelserne hedder 1/2 og 3/4 og en voksenstørrelse 4/4.

De fleste starter på en spansk

De fleste nybegyndere starter med en spansk guitar med nylonstrenge. En spansk guitar går også under betegnelsen klassisk guitar. Der er god plads til fingrene på gribebrættet, og nylonstrengene er ikke så hårde som stålstrenge. Den kræver heller ingen strøm og vejer ikke nær så meget som en elguitar. Men det vigtigt at understrege, at der ikke findes noget "rigtigt" eller "forkert". Du kan lige så godt starte på en westernguitar, især hvis du bedre kan lide den lidt mere metaliske klang af stålstrenge. Du skal bare igennem en - kort - periode, hvor dine fingerpuder først bliver lidt ømme, men de bliver snart hærdede.  

 

http://thehub.musiciansfriend.com/images/tech-tips/yamaha-c40-classical-guitar-800x308.jpg

Sådan ser en typisk spansk/klassisk guitar med nylonstrenge ud.

Strengene skal ligge lavt

En vigtig faktor er spibarheden. At strengene ikke sidder for højt og dermed for langt fra gribebrættet, så du skal trykke meget hårdt for at lave klare toner. Spændinger i fingre og hånd er en af de største årsager til, at folk synes det er svært at lære at spille på guitar og hurtigt giver op. Sådan skal det ikke at være. Du skal gå efter en guitar, hvor strengene ligger lavt og hvor stemmemekanikkerne, der holder strengene, er af en sådan kvalitet, at guitaren kan holde stemningen, mens du spiller.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Til venstre ligger strengene alt for højt. Til højre flugter de mere med gribebrættet. På engelsk kalder man strengehøjden for action.

Guitaren skal holde stemningen, mens du spiller

Det med stemningen er en lidt overset faktor. Mange giver op, fordi de er nødt til at stemme guitaren hvert andet minut. Du kan dog altid udskifte mekanikkerne, hvis du finder en guitar, der ligger rigtig godt i hånden, men hvor mekanikker ikke er så gode. Køb altid en guitartuner med guitaren, den sparer dig for at fumle med stemningen, når du hellere vil bruge tiden på at spille. Tunere er blevet så billige, at nogle kan erhverves for godt 100 kroner.

Relateret billede

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stemmemekanikkerne, hvor strengene er fastgjort, kan variere i kvalitet.

Det er ikke forbudt at starte på en elguitar

Hvis du drømmer om at spille rockmusik, ja så må du leve med, at en spansk guitar langt fra lyder som Jimi Hendrix for fuld udblæsning. Men du lærer alt det basale, som går forud for de vilde soloer på en elguitar. Du kan dog godt starte dit guitareventyr på en elguitar, som ofte fås i fordelagtige pakkeløsninger til begyndere og øvede med forstærker og diverse udstyr. En overvejelse ved elguitaren kan være, at du ikke lige medbringer den til lejrbålet på stranden. Med mindre du har en meget lang ledning eller en batteridrevet miniforstærker.

Billedresultat for singer songwriter with roland micro cube

En Fender Stratocaster elguitar forbundet via et jackkabel med en transportabel batteridrevet miniforstærker fra Roland.

Den sprøde western

Mange guitarister har både en akustisk og en elguitar. Den mest populære guitar til dags dato er westernguitaren, som har stålstrenge, hvilket giver en længere klingende, sprød og kraftig lyd. Dens gribebræt er smallere end den spanske guitars og minder derfor lidt om elguitarens.

 

http://static.musiciansfriend.com/derivates/18/001/286/643/DV016_Jpg_Large_514700_R.jpg

Den mest almindelige westernguitar-type er af formen dreadnought. Andre forme og størrelser har betegnelser som fx jumbo, OM, grand auditorium og parlour.

Westernguitaren bliver brugt i al slags musik. Enten som akkompagnement for sangere og sangskrivere eller i bandsammenhæng, hvor man gerne vil krydre musikken med den akustiske lyd. Den fås ofte med indbygget pickup, så du kan spille forstærket sammen med et helt band. Man sætter kablet i indgangen i bunden og styrer lyden fra et lille kontrolsystem oppe på siden af guitaren, hvor der også ofte er indbygget tuner.

 

https://static.wixstatic.com/media/d34414_135c5878890b4e77bbd320cd263cf3ff.jpg/v1/fill/w_498,h_332,al_c,q_90/file.jpg Billedresultat for seagull guitar with electronics

På denne Godin ser du til venstre indgangen til kabel og batterirummet. Til højre er den indbyggede stemmemaskine samt volume og tonekontroller.

 

På den viste model sidder en lille boks til et 9-volts batteri i bunden, så det nemt kan skiftes modsat de modeller, hvor man må løsne alle strengene og gå gennem lydhullet for at skifte batteriet. Du kan som tidligere nævnt sagtens starte med at spille på en westernguitar. Et tip er at sætte tyndere strenge på, så du ikke får alt for ondt i fingrene i starten.

Udseendet betyder noget

Nu har du fået et par fifs til ting, du skal overveje, når du køber guitar. En lille ekstra detalje er, at du kan lide guitarens udseende. Nogle gange koster en guitar lidt mere, når der er kælet for detaljerne, og selvom det ikke betyder så meget for lyden, betyder det noget for glæden, hver gang du ser på og tager instrumentet i hånden.

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar