Hvorfor købe digitalpiano?

oprettet under Tangenter

Hvorfor købe digitalpiano?
 

Et digitalpiano er ikke et keyboard

Et digitalpiano, også kaldet et elklaver, er en elektronisk udgave af et almindeligt klaver. Det er således ikke et keyboard, som har plastiktangenter med underliggende fjedre, der sørger for, at tangenten springer tilbage, når du trykker og slipper den igen. Et digitalpiano forsøger teknologisk og elektronisk at efterligne et almindeligt akustisk klaver, hvis mekanik består af små hamre med filt på, der slår mod nogle strenge, når man trykker tangenterne ned.

http://blog.fritzdobbert.com.br/wp-content/uploads/2017/03/Artigo36-6.png

Gå efter vægtede tangenter

Jo hårdere du trykker, jo kraftigere bliver lyden, og det kaldes anslagsfølsomhed. Hamrene har nogle kontravægte, der skal sørge for, at de springer tilbage igen, når du slipper tangenterne, og som standser lyden med en dæmper af filt. Denne kombination kaldes vægtede tangenter.

Lydene kan være samplet fra et flygel

Et digitalpiano har ingen strenge indeni, men derimod et lydmodul der består af samplede lyde fra et akustisk klaver. Man har således optaget alle mulige lyde på det akustiske klaver med avanceret optageudstyr og omdannet dem til digitallyd.

 

Relateret billede

Et eksempel på, hvor mange mikrofoner, der bruges til sampling-optagelse.

Pris følger kvalitet

I de billigere pianomodeller har lydmodulet knap så mange nuancer som i de dyre, hvor man har samplet op mod 70.000 forskellige lydniveauer, tonelængder og klange fra ét klaver. Prisen på et digitalt piano afspejler altså meget godt, hvor nuanceret lydmodulet er, og hvor god anslagsfølsomhed der er i tangenterne. Er du nybegynder kan du sagtens nøjes med et digitalpiano i den billigere ende, men er du øvet, vil du nok stille større krav til autenticiteten i lyd og anslagsfølsomhed.

Fordele og ulemper

Et akustisk klaver har gerne en stor, rungende klang, det spreder hygge og er ofte smukt. Det skal typisk stemmes en gang om året af en uddannet klaverstemmer og er ofte så tungt, at man ikke bare kan flytte rundt på det uden hjælp fra flyttefolk. Digitalpianoet er kommet for at blive, og udviklingen går så stærkt, at der stort set kun er fordele forbundet med det. Det skal ikke stemmes, det er til at flytte rundt på, og mange modeller klæder det moderne hjem.

Spil uden at forstyrre andre

Og så er der de teknologiske funktioner. Du kan transponere toneart ved et enkelt klik på en knap, der findes et utal af digitale effekter, optagefunktioner og tilslutningsmuligheder til moderne smart-enheder. Tager du hovedtelefoner på, forstyrrer du ikke omgivelserne. Den eneste ulempe er, at du ikke kan spille på det uden strøm, og på trods af teknologiens hastige fremgang, vil et digitalklaver aldrig hundrede procent kunne erstatte et akustisk klavers ægthed.

 

 Billedresultat for roland digital piano

Lyt og føl dig frem

De forskellige producenter af digitalpianoer har udviklet deres egen teknologi inden for vægtede tangenter. Derfor er det godt at prøve nogle forskellige modeller for at mærke, hvordan tangenterne fungerer i forhold til din spillestil. Hvad angår kvaliteten af lydmodulet og de indbyggede højttalere, er det meget nemt at høre forskel mellem de forskellige prisklasser. Et par tusind kroner kan gøre en stor forskel, især hvis du er vant til at spille på et akustisk klaver. Men hvis du er nybegynder, kan du snildt starte med en billigere model.

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar